Bekijk hier de nu bekende aankomende
activiteiten.

Zelf ideeën?
Meld je HIER aan!

 

ACTIVITEITEN

DE OORLOGSJAREN IN BOSKOOP

Datum: 1 mei 2022
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Locatie:
Het Raadhuis, Raadhuisplein 1 Boskoop.

DE OORLOGSJAREN IN BOSKOOP

1940-1945; het waren de oorlogsjaren die ook aan Boskoop niet voorbij zijn gegaan. Op zondagmiddag 1 mei kunnen we, in het kader van de uitgebreide “Boskoop 800 jaar” programmering, in de raadzaal van het raadHuis luisteren naar de indrukwekkende verhalen van Marga van Praag en Tineke Verbakel. In de oorlog waren de ouders van Marga van Praag ondergedoken in Boskoop. Verantwoordelijk hiervoor was Manus Bontekoe, de opa van Tineke Verbakel.

De middag begint met de vertoning van de 4 mei special die Marga in 1990 maakte voor het NOS Jeugdjournaal Extra over hoe haar ouders deze tijd in Boskoop hebben beleefd. Aansluitend zal zij verder reflecteren op niet alleen de oorlogsjaren en de onderduik zelf, maar ook de nasleep ervan voor het hele gezin. Daarna zal ook Tineke een bespiegeling leveren op zowel de oorlogstijd alsook de jaren erna, en de impact die het op haar en haar naasten heeft gehad. Zo zullen beiden als tweede generatie oorlogskinderen nader tot elkaar komen, ieder vanuit een eigen perspectief op een overgeleverde, gedeelde ervaring.

Na hun verhalen volgt de boekpresentatie van het boek “Het Witte licht. Het verhaal van een Boskoops meisje in oorlogstijd” van Ger Bobeldijk.

Dit boek beschrijft haar meisjesjaren in oorlogstijd. Jarenlang heeft Ger gastlessen verzorgd op diverse basisscholen in Boskoop waarbij zij haar verhaal over deze oorlogsjaren deelde met de kinderen. Deze verhalen zijn nu opgeschreven, omdat ze nooit verloren mogen gaan.

Wilt u er bij zijn? Meldt u dan hier aan via
Bibliotheek Rijn en Venen

Programma:

14:00-14:15: inloop

14:15: filmvertoning

14:35: Marga van Praag

14:55: Tineke Verbakel

15:15: interactie met / vragen vanuit het publiek

15:30: pauze met koffie/thee en lekkers in de hal

16:00: boekpresentatie Ger Bobeldijk

16:30 einde

 

Bovenstaande foto dateert van juli 1945 en is afkomstig van Tineke Verbakel, wier vader en grootvader betrokken waren bij het verzet in Boskoop (collectie Verbakel Bontekoe). Zij schrijft: ‘Dit is een voor mij en mijn familie belangrijke foto. De huldiging van mijn grootvader C.A. Bontekoe (Manus) links, in het midden H. Wiersma (De Bruin) en rechts mijn vader J.A.M. Verbakel (Van Putten).’

Meld je aan!

Heeft jouw gezin, straat, club of bedrijf een leuk idee om in dit feestjaar mee uit te pakken? Laat het ons weten. Dan kijken we of je hierin uniek bent en geven we tips, tricks en waar je eventueel hulp kunt vragen! Kijk dan snel hier!

Vragen?

Stichting 800 jaar Boskoop helpt je graag verder! Heb je suggesties, ideeen of vragen neem dan contact met op ons via contact@boskoop800.nl